Klicka för att gå till www.datorbokhandeln.seDin guide till datorlitteraturen
www.datorbokhandeln.se


 

Nyhetsbrev från Datorbokhandeln september 2004

Sponsor: www.xpseminarie.nu!

PDF-version av nyhetsbrevet här

OBS! Röd text är länkar!

Lean Software Development  -  Workshops i Sverige

Bra argument för att börja tidigt, arbeta enkelt, leverera snabbt och ofta!

 

Vill ni utveckla och leverera ofta med kvalitet till nöjda kunder, beställare, uppdragsgivare?

Vill ni utveckla och leverera programvara lika snabbt och effektivt som Dell bygger och levererar datorer?

Verkar XP, SCRUM, DSDM och andra lättrörliga (Agile) metoder intressanta men svåra att motivera utanför utvecklingsavdelningen?

Utvecklar ni både hård- och mjukvara? Vill ni bli lika lättrörliga i hela projektet?

Lean Software Development ger dig svaren och argumenten!

 

Den 6,7,8 oktober är Mary och Tom Poppendieck i Sverige med endags-seminariet Implementing Lean Software Development, nu i både Stockholm, Göteborg och Malmö.  Anmäl er senast 27/9!

Lean-entusiaster anordnar förberedande läs- och diskussions-kvällar kring Mary & Tom Poppendiecks bok ”Lean Software Development” och nu aktuella workshops i Sverige.  I Stockholm arrangerar Agile-Sweden.

Missa inte en gratis försmak via Software Development Magazines webcast,:
En intervju med Mary Poppendieck, som gick live  torsdagen 16/9 kl 20-21
Ett kort registreringsformulär finns på länken:
http://event.on24.com/event/7605
När man fyllt i sina uppgifter får man en dryg timme om Lean Software Development alldeles gratis!

 

Lean Software Development
– An Agile Toolkit

Lean Software Development handlar om framgångsreceptet Lean Thinking från 3M, Toyota, mfl och hur det kan användas i programvaruutveckling.

I början av oktober 2004 kommer Mary & Tom Poppendieck till Sverige och ger flera heldagseminarier runtom i Sverige. Mary är IT-veteran och styrelseledamot i Agile Alliance. Mary & Tom är väl etablerade i kretsen av förespråkare för XP, SCRUM, DSDM etc. (Mary och Tom tränar team i både Lean, XP och SCRUM.) Deras bok och föreläsningar ger dig ett systemtänkande där ditt eget jobb, din organisation, era kunder och leverantörer, bildar ett begripligt sammanhang. Du får också argument för lättrörlig utveckling (vare sig det är XP, SCRUM, DSDM eller något annat) Boken ger dig 22 konkreta verktyg som kan användas fristående eller tillsammans med andra metoder.

Mary & Tom  Poppendiecks endagsseminarium Implementing Lean Software Development hjälper dig att omsätta boken i praktiken.  Du lär dig att se ett flöde från krav till applikation, från idé till produkt. Du lär dig ett flödesorienterat synsätt.  Du lär dig förstå varför det är viktigt att minimera slöseri med tid och resurser. Inte genom att försöka förutse allt, utan genom att snabbt lära sig av sina misstag. Korta iterationer. Ständigt lärande. Se till att flödet inte hindras. Hinder för det snabba flödet är slöseri. Lean’s första regel är ”Eliminera Slöseri”

Slöseri är t ex lager, eller i programvara utveckling som under lång tid inte resulterar i kundnytta.

Extreme Programming, XP, är en metod som kan användas för att förverkliga Lean Software Development i ett team. Lean är ett synsätt för hela företagets programvaru-utveckling. XP är ett synsätt för utvecklingsteam.

Lite mer om Lean

Lean Software Development handlar om

 • att alla tjänar på att kunden så snabbt som möjligt får nytta av den framväxande produkten – särskilt om det tidigt går att använda delmängder som hänger ihop
 • att inte slösa bort tid och resurser på sådant som inte kunden upplever nytta med
 • att inte tro att man vet allt från början, utan att man kommer fram snabbast genom att lära sig mer hela tiden under projektet.
 • att utveckla fort utan att stressa ihjäl sig.
 • att leverera snabbt och ofta – det tjänar både vi och kunden på.
 • att utveckla snabbare genom att hålla hög kvalité.
 • att utveckla snabbare genom ge produkter integritet genom tekniker som test-driven utveckling och design för användbarhet.
 • att ge teamet (kunder och utvecklare) befogenheter att bygga den bästa produkt de kan, inom budget

Detta sammanfattar Mary & Tom i 7 principer:

 1. Eliminate Waste
 2. Learn Constantly
 3. Delay Commitment
 4. Deliver Fast
 5. Build Integrity In
 6. Empower the Team
 7. See the Whole

Produktivitet

Mary är mycket tydlig med att rätt mått på programvaru-produktivitet inte är producerade rader kod eller ens function points per dag. Produktivitet är hur mycket värde som skapas i förhållande till den tid och de resurser vi lägger ned. Vi bör både tänka på det kortsiktiga värdet för oss, vad kunden betalar, och vårt långsiktiga värde, vilken nytta och förtjänst kunden får ut på investeringen i form av vår produkt. Nöjda kunder är trogna kunder. Trogna kunder är långsiktig överlevnad och utveckling för våra jobb och företag. En produktivitet som alla tjänar på!

Lean-tänkande

Det som idag kallas Lean Thinking började en gång på Toyota. Man stod i efterkrigstidens Japan inför utmaningen att producera billiga bilar till en krigshärjad hemmamarknad som inte hade mycket köpkraft. Det krävde ett slags Ingvar Kamprad-tänk där man lyckades på massproduktionens fördelar vid liten skala, d v s bygga japanska bilar i små serier som kunde konkurrera med importbilar producerade i stora volymer. På Toyota insåg man tidigt att det var viktigast att få nöjda kunder som kommer igen.

Att vara en japansk bil i Japan efter andra världskriget var ingen större fördel, då hela populärkulturen fokuserades på USA.  Skulle Toyota lyckas måste man bli bättre än konkurrenterna på att göra vad kunden ville ha. Man måste överträffa Henry Fords likriktade massproduktion. Man skulle helst vara billigare också

Lean handlar därför om enkla system som inte bygger upp byråkrati och administration i onödan. Att skapa ett smidigt flöde för utveckling och produktion, baserat på kundens önskemål som ger resultat som får kunden att välja oss igen.

De flesta små och stora företag vill ha nöjda kunder som kommer igen. Att ha bra rykte, lätt att väcka intresse för nya produkter eller erbjudanden. De flesta vill ha minimalt med returer/reklamationer och inga missnöjda kunder. Vad man än jobbar med

Dell är Lean!

Dell’s sätt att producera och sälja datorer är exempel på Lean Thinking. Först när du som kund bestämt hur just din dator skall se ut, går din order till Dell’s inköpare och montörer att bygga just din dator.

Nya endagskurser i XP

www.xpseminarie.nu hittar du också mina endagskurser i Extreme Programming, XP. Jag jobbar för närvarande på min svenska XP-bok för Studentlitteratur. Nytt material kommer in i kurserna från det arbetet.

Närmaste kursdatum är 14,19,21 oktober i Stockholm, Göteborg och Malmö

Hur man på, inte månader och år, nej dagar och veckor får programmering, datorer och teknisk utvecklingsverksamhet att fungera med enkla pappkort för planering och väldefinierat teamwork som intresserar både utvecklare, kunder och beställare. Alla har överblick. Projektledaren kan greppa en hel projektportfölj. Utvecklare, tekniker och testare trivs på jobbet, medan kvalitén höjs.

Workshop under XP-seminarium i Stockholm

Det våras för datorböcker!

Det verkar som om förlagen som ger ut datorböcker vädrar morgonluft. Ett stort antal datorböcker som varit omtalade de senaste åren, men som aldrig kommit ut, dyker nu upp färska ur pressarna. Förlagens tröghet har gjort att t ex The Pragmatic Programmers satsat på egen utgivning. Men nu har den allmänna uppgången gett förlagen vårkänslor.

Jag listar några av nykomlingarna nedan i mina boktips, samt några klassiker.

Helsingborg i september 2004

Erik Lundh

Eriks boktips:

(Mer boktips på http://www.datorbokhandeln.se)

(Boklänkarna länkas f n vidare till våra kollegor)

Lean Software Development - An Agile Toolkit

Lean Software Development - An Agile Toolkit

Mary & Tom Poppendieck

Mary & Tom Poppendieck introducerar ett systemtänkande. med rötterna i japansk effektivitet - Lean, som får dig att inse vitsen med lättrörliga processer (agile) och vad RUP:s skapare egentligen tänkte på

The C# Programming Language

The C# Programming Language

Anders Heljsberg, mfl

Microsofts språkguru, pappan till C#, Anders Heljsberg. mfl, har skrivit "Kernigan & Ritchie" för C#. Boken börjar med att introducera principerna för C#, fortsätter med en komplett språkspecifikation av C# 1.0, boken avslutas med introduktion och specifikation av de fyra viktigaste nyheterna som kommer i C# 2.0: Generics, Anonymous Methods, Iterators och Partial Types

Windows Forms Programming in C#

Windows Forms Programming in C#

Chris Sells

Chris Sells har skrivit den slutgiltiga guiden till WinForms! Denna .NET bok slår just nu Petzold på försäljningslistorna!

Windows Forms Programming in Visual Basic .NET

Windows Forms Programming in Visual Basic .NET

Chris Sells

Det finns även en version av Chris Sells Winformws-bok anpassad för VB.Net

Agile Project Management

Agile Project Management

Jim Highsmith

Jim skriver om lättrörlig projektledning. Jim har tagit med sig principen Speculate-Collaborate-Learn tfrån sin ASD-metod och täcker nu hela utvecklingsprojekt och projektportföljer. SPIN-Stockholm har en arbetsgrupp "Lättrörlig Projektledning" där denna bok ingår i underlaget.

Code Complete 2nd edition

Code Complete 2nd edition

Steve McConnel

Ny version av Steve McConnells klassiker Code Complete. Nu med en hel del Agile!

Domain-Driven Design

Domain-Driven Design

Eric Evans

Eric Evans kontroversiella bok om att driva utvecklingen från domänen där produkten skall användas. Mycket Agile. Refereras av många andra författare.

User Stories Applied

User Stories Applied

Mike Cohn

Många nya tips om hur man använder User Stories, med eller utan XP. Ingår i Kent Becks signaturserie. (Jag gillar inte allt MIke skriver om User Stories, men det finns många bra tips!)

Refactoring to Patterns

Refactoring to Patterns

Joshua Kerievsky

Hur man använder patterns för at ta Refactoring till en ny nivå. Ingår i Martin Fowlers signaturserie. Det är mycket roligt att Joshuas bok äntligen har kommit ut!

Refactoring Workbook

Refactoring Workbook

Bill Wake

Bill Wake har gjort en övningsbok som matchar Martin Fowlers Refactoring-bok. Se även www.xp123.com

Refactoring: Improving the Design of Existing Code

Refactoring: Improving the Design of Existing Code

Martin Fowler

Martin Fowlers standardverk om Refactoring pekar på att test-driven utveckling är en förutsättning för effektiv refactoring

UML Distilled Third ed

UML Distilled Third ed

Martin Fowler

Tredje editionen av Fowlers klassiska UML Distilled

eXtreme Programming eXplained : Embrace Change

eXtreme Programming eXplained : Embrace Change

Kent Beck

Den första boken om XP. Kent Beck lägger fram sina grundidéer för XP. Här beskrivs för första gången de tolv "best practices" som man skall följa för att XP skall fungera. Boken utkom 1999. En hel del erfarenhet har tillkommit sedan dess, men man bör ha läst den för att hänga med i grund-begreppen inom eXtreme Programming

The Pragmatic Programmer

The Pragmatic Programmer

Andrew Hunt, David Thomas

PP-boken handlar om konkreta råd och dåd för att utveckla bättre. Andy och Dave tipsar om allt från noltolerans mot fel (Broken Window) till praktiska sätt att testa och versionshantera. Ward Cunningham skrev förordet.

PS. Vill du avbeställa nyhetsbrevet? Är du belastad av ovälkommen post?

Självklart kan du avanmäla dig från detta nyhetsbrev! Gå till medlemssidan för Datorbokhandelns Nyhetsbrev. Gå till stycket ”Medlemmar av Nyhetsbrev” Ange mailadressen som nyhetsbrevet skickades till dig på, klicka på knappen ”Avanmäla eller ändra dina personliga inställningar”. Ny sida kommer upp. Klicka sedan på ”Avanmäl mig”.

OBS! Kontrollera att det nyhetsbrevet inte skickats vidare till dig från en gammal adress. Vi provar en lösning där adressen, dit vi skickar ditt exemplar av nyhetsbrevet skall framgå i adressfältet, samt sist i utskicket. Det är denna adress som behövs för att kunna plocka bort dig från sändlistan. Datorbokhandelns nyhetsbrev skickas till Datorbokhandelns gamla kunder samt de som anmäler sig till nyhetsbrevet på Datorbokhandelns webbplats.

DS

 

Erik Lundh mötte först Datorbokhandeln som kunden med många lite speciella böcker på inköpslistan. Erik har jobbat med programvaruutveckling i ca 20 år. Från början var han tekniktrollaren som klarade skivan, trollade bort problemen, när projekten kantrat. Erik fick till slut nog av att alla satte fokus på teknik när problemen ofta fanns på andra ställen. Idag påverkar Erik i ett större perspektiv genom team-coaching, nätverk som SPIN samt som rådgivare till management. Erik är numera en välkänd talare och profil inom programvaruutveckling. Eriks företag äger idag rättigheterna till gamla Datorbokhandelns namn och kundregister. I en serie nyhetsbrev, samt via xpseminarie.nu, delar Erik med sig av sina tankar och boktips.

 

 

XPSeminaire.NU med Erik Lundh


Detta nyhetsbrev går ut till Datorbokhandelns kunder.
Syftet är att presentera intressant läsning med anknytning till datorlitteratur.

Vart tog butiker och nätbokhandel vägen?
Läs ”Vad hände med Datorbokhandeln?”!Det går inte att svara på detta brev, använd istället adressen nedan.

Vill Du avbeställa nyhetsbrevet?
Det gör Du enklast här »

OBS! Kontrollera att det nyhetsbrevet inte skickats vidare till dig från en gammal adress. Vi provar en lösning där adressen, dit vi skickar ditt exemplar av nyhetsbrevet skall framgå i adressfältet, samt sist i utskicket. Det är denna adress som behövs för att kunna plocka bort dig från sändlistan. Datorbokhandelns nyhetsbrev skickas till Datorbokhandelns gamla kunder samt de som anmäler sig till nyhetsbrevet på Datorbokhandelns webbplats.


Copyright © 2001-2004 Datorbokhandeln Svenska PC-Boken