Klicka för att gå till www.datorbokhandeln.seDin guide till datorlitteraturen
www.datorbokhandeln.se


Vad hände med Datorbokhandeln?

Butikerna i konkurs

Det har varit kärva tider för datorböcker, en dyster spegel av IT-baksmällan. Datorbokhandeln höll ut i det längsta, men den 30 juni 2003 gick butiksverksamheten i konkurs. I september 2003 gick inköps- och grossist-delen GBS samma väg. Både kunder, personal och leverantörer blev drabbade. Grundaren Lars Emilsson, som många känner från bokhandeln, förlorade ett livsverk.

Många kunder missförstod konkursutförsäljningen i juli-augusti: Alla order blev annullerade på grund av konkurs. Lagret var uppköpt, efter konkursen 30/6 2003, av ett företag som specialiserar sig på konkursutförsäljningar. All utförsäljning skedde i deras regi.

Datorbokhandeln har varit uppskattad och respekterad av kunder och bokhandlare alltsedan Lars startade med datorböcker per postorder från köksbordet 1991. Som mest hade Datorbokhandeln butiker i Malmö, Göteborg och Stockholm. På nätet erbjöd Datorbokhandeln en katalog med 2 miljoner titlar. Den lönsamma kärnan i verksamheten var dock böcker om data och management, ett sortiment med ca 20 000 titlar. Jag och många med mig sörjde Datorbokhandelns bortgång. Jag förvärvade därför, med Lars goda minne, rättigheterna till kundregister och företagsnamn från konkursförvaltaren.

Datorbokhandeln 1999, när man utökade med riktig nätbokhandel med fullsortiment

Välkända internationella förlagsgiganter har fått se sin försäljning av datorböcker minska med 50-90%! Det kan vi delvis förklara med tillfälliga kostnadsneddragningar pga IT-baksmälla. Mer skrämmande att försäljningen av datorböcker minskat drastiskt även till högskolor och universitet. Är vår framtida kunskapsbas i fara?

Många företag har tvärstopp (idiotstopp hörs det ibland muttras) för inköp. Inte alltför sällan ska inköp av datorböcker godkännas i högt upp i organsiationen. Riktigt pinsamt blir det när vd skall godkänna en enstaka bok jag behöver. Chansen finns ju att man tvivlar på at jag är kompetent. Lärde jag mig ingenting i skolan eller på förra jobbet?

Visst skenade IT och data i några år. Men hur skall det gå när allt för få lär sig alltför lite? Inte för att jag personligen saknar bulkförsäljningen av vissa datorböcker av typen "klipp och klistra" och titlar som egentligen skulle läsas "Så här fejkar du att du kan xxx" som kanske var bästsäljare under IT-bubblan. Men vi behöver riktig kunskap och bakgrund för att kunna använda och utveckla framtidens system. Nätet är suveränt, de flesta söker ofta information där först, men bakgrund och grundläggande sammanhang förmedlas fortfarande bäst av en bra bok på riktigt papper. Jag läser hellre en bok än en laptop i favoritsoffan.

Några av Datorbokhandelns leverantörer, internationella datorboksförlag, berättade att få bokhandlare med specialinriktning datorböcker klarade sig i den dystra IT-konjunkturen. De stora förlagen har alltså fått dra ner drastiskt. Men det fanns några bokhandlare som gav sina kunder värdefull information, ofta i form av nyhetsbrev och artiklar via Internet. Dom klarade sig häpnadsväckande bra. Ett lysande exempel är den uppkäftiga engelska The Register som man nästa uppfattar mer som en nättidning än en bokhandel. (Missa inte skämtlänkarna till "t-shirts med nya titlar från O'Really"! Sådana djurböcker ger inte det riktiga förlaget ut!)

Jag har därför beslutat att pånyttföda Datorbokhandeln, med kostnadsfria artiklar och nyhetsbrev som ett första steg.

Datorbokhandeln kommer att bjuda in ett flertal skribenter. Kravet är att skribenterna verkligen vill berätta om något för en bred publik. Kanske skribenter som likt mig själv, som vill väcka intresse för de ämnen man kör egna kurser och arrangemang kring, kanske locka folk till sin Users Group, eller liknande. För att hålla ihop det hela skall alla nyhetsbrev från nya Datorbokhandeln på något sätt anknyta till intressant litteratur, främst inom data och management.

Du som gammal kund i Datorbokhandeln kommer att kunna välja vilka nyhetsbrev du vill prenumerera på. I ett senare skede hoppas vi kunna återuppta bokförsäljningen på nätet under välkända www.datorbokhandeln.se med ett mer fokuserat sortiment.

Nyhetsbrev med anknytning till böcker

Nyhetsbrev och artiklar från Datorbokhandeln kommer att tipsa om aktuell litteratur inom respektive nyhetsbrevs ämne. Men boklänkarna kommer att gå till kolleger i bokbranschen, åtminstone tills vi återupptar egen bokförsäljning.

Vi kommer också att ge dig möjlighet att påverka utformningen av nya Datorbokhandeln genom en kundenkät som vi inom kort skickar ut.

Vem vet, en dag kanske vi åter får träffa Lars Emilsson bakom disken i en bokhandel som möjligen luktar svagt av piprök. Vi ser fram emot den dagen, Lars!

Själv kan och vill jag själv berätta om bra sätt att utveckla programvara, bl a annat med lättrörliga metoder som XP, SCRUM, Lean Software Development. Jag skriver en bok om ämnet som kommer ut nästa höst på Studentlitteratur. Se även www.xpseminarie.nu

Du kan se aktuella nyhetsbrev och mailinglistor på www.datorbokhandeln.se/mlistor

Vill du blir skribent hos Datorbokhandeln?

Vad vill du berätta om? Skriv enstaka eller en egen serie nyhetsbrev eller artiklar för Datorbokhandeln! Du får gärna puffa för egna intressen, bara du av respekt för Datorbokhandelns läsare, håller en koppling till böcker och annan intressant läsning..

Förvirrad? Låt mig ge några exempel:

Har du kunskaper och idéer du vill nå ut med? Är du en fena på digitalfoto, och program som Photoshop eller Premiere? Gillar du design?

Eller är du duktig på C++, C#, .NET, Java, VB, ASP, Python, Perl? Ägnar du tankar åt Design Patterns, UML, J2EE? Eller är du en fena på Apache, IIS, Sendmail eller Exchange? Är du engagerad i Open Source eller anser att Microsoft är missförstått? Håller du kurser eller är en av eldsjälarna i en SIG, users group eller liknande?

Dessutom kan jag mycket lätt övertalas att köra minst ett skönlitterärt nyhetsbrev, bara jag slipper skriva allt själv...

Här är din chans att nå ut till många fler! Skriv av dig hos Datorbokhandeln. Skicka din intresseanmälan med presentation av dig själv och ditt ämne till skribent@datorbokhandeln.se

Du bör se ett värde eller fördelar i att bli läst och att synas med dina tankar. Datorbokhandeln erbjuder, i dagsläget, inga skribentarvoden utan söker de som vill nå ut till en ny större publik.

Helsingborg i november 2003

Erik Lundh

Erik Lundh mötte först Datorbokhandeln som kunden med många lite speciella böcker på inköpslistan. Erik har jobbat med programvaruutveckling i ca 20 år. Från början var han tekniktrollaren som klarade skivan, trollade bort problemen, när projekten kantrat. Erik fick till slut nog av att alla satte fokus på teknik när problemen ofta fanns på andra ställen. Idag påverkar Erik i ett större perspektiv genom team-coaching, nätverk som SPIN samt som rådgivare till management. Erik är numera en välkänd talare och profil inom programvaruutveckling. Eriks företag äger idag rättigheterna till gamla Datorbokhandelns namn och kundregister. I nyhetsbrev från datorbokhandeln, samt via xpseminarie.nu, delar Erik med sig av sina tankar och boktips.

XPSeminaire.NU med Erik Lundh


Copyright © 2001-2003 Datorbokhandeln Svenska PC-Boken